TILLBAKA TILL
ÅRETS SVENSK-AMERIKAN
 
<<FÖREGÅENDE
NÄSTA>>

Årets svenskamerikan 2012

Ingvar Wikstrom

SAY2012

Ingvar Wikstrom, född 1928, prisad entreprenör för svensk matkultur i USA.

Uppvuxen på en bondgård på Österlen i Skåne lärde Ingvar sig värdet av hårt arbete och att framställa mat utifrån naturliga råvaror. Ingvars bakgrund och kunskap skulle visa sig bli ett framgångskoncept för hans fortsatta livsgärning.

Efter studier vid Ystads Allmänna Läroverk och Hammenhögs Lantbruksskola följde studier i USA vid Augustana College, Rock Island. Vid sidan om studierna jobbade Ingvar för en cateringfirma. Han återvände till Sverige, stannade ett par år och brukade jorden på fädernegården. 1959 beslöt sig dock Ingvar för att tillsammans med sin hustru flytta till USA och förverkliga sin ”amerikanska dröm”. Paret bosatte sig i Chicago. Ingvar arbetade med livsmedel och 1960 köpte han sin första delikatessbutik i Chicago. 1975 köpte han en större butik, Schott's Deli i Andersonville, en traditionell svenskamerikansk delikatessaffär, som han utvecklade och gav namnet Wikstrom's. Affärerna blomstrade, Wikstrom's hade blivit ett etablerat och aktat namn inom delikatessbranschen. Kunder kom från hela USA. Från 1970 kunde man även handla svensk mat och svenska presentartiklar via postorder. Wikstrom's Gourmet Foods & Catering är idag den största svenska delikatessbutiken i USA. Ingvars succé bygger på hans mors och egna recept, som svenska köttbullar och varumärket Herr Ing's sill. Ingvar stängde sin butik 2007 för att ”bara” ägna sig åt catering. Det kan handla om mat till Midsummer Fest i Andersonville eller till Presidenten. Genom sin webbplats säljer Ingvar Wikstrom idag svenska delikatesser över hela världen.

1997 fick Ingvar Wikstrom ta emot Gastronomiska Akademiens diplom för ”föredömlig framställning och distribution av svensk mat i USA”, en utmärkelse som prisade hans svenska matlagning och marknadsföring av svensk kulinarisk kultur utanför Sverige. Ingvar har bott i Chicago de senaste 50 åren. Det har varit en passion för honom att lyfta fram Sverige och värna om svenska traditioner i USA. Utöver sin framgångsrika yrkesbana inom svensk matkultur har Ingvar engagerat sig i svensk-amerikanska organisationer, såsom President för Andersonville Chamber of Commerce och styrelseledamot i Swedish American Museum Center.


Uppdaterad: 2012-03-31