Årets svenskamerikan 1993

Ordföranden i Förenta Staternas Högsta Domstol

William H Rehnquist

SAY1993

William Hubbs Rehnquist, föddes i Milwaukee, Wisconsin 1924. Han har svenskt påbrå både på sin farfars och farmors sida. Farfadern var värmlänning, född i Frykerud, och farmodern kom från Vreta Kloster i Östergötland.

William Rehnquist är innehavare av ett av USA:s högsta ämbeten. Världens TV-publik har flera gånger sett honom förestava ämbetseden för tillträdande presidenter.

William Rehnquists collegestudier avbröts av andra världskriget, då han gick in som frivillig i arméflyget. Efter kriget återvände han till de akademiska studierna och tog examina i statsvetenskap vid Stanford och Harvard universiteten och utexaminerades slutligen som etta i sin årgång från Stanford Law School, ett av USA:s främsta institut för juridiska studier.

Under sina 16 år som praktiserande advokat drog han uppmärksamheten till sig som en framstående rättslärd och 1969 kallades han till Washington i en hög befattning i det federala justitiedepartementet. 1979 blev han av president Nixon nominerad till en vakant plats i USA:s Högsta Domstol och 1986 blev han dess ordförande.

William Rehnquist mottog 1988, i samband med Nya Sverige jubileet, från Swedish Council of America utmärkelsen "The Great Swedish Heritage Award".


Uppdaterad: april 2020

Distriktslogen Södra Sverige nr 20
TILLBAKA TILL
ÅRETS SVENSK-AMERIKAN
 
<<FÖREGÅENDE
NÄSTA>>