Årets svenskamerikan 1994

Guvernören i Minnesota

Arne H Carlson

SAY1994

Arne H. Carlson föddes i New York den 24 september 1934. Båda hans föräldrar utvandrade från Sverige: modern från Gotland och fadern från Göteborg.

Efter studier vid Minnesotas Universitet och anställning i Control Data Corporation inledde Carlson sin karriär i offentlig tjänst som ledamot av Minnesotas statsfullmäktige 1965. Han var ledamot av Minnesotas representanthus 1970 1978. Från 1978 till 1990 var han Minnesotas statsrevisor. 1989 mottog han "John Hansson utmärkelsen" för framstående insatser i offentlig tjänst.

1990 valdes han till guvernör som republikan och 1991 tillträdde därmed den högsta befattningen i den mest svenska av alla delstater –Minnesota.

Guvernör Arne Carlson har gjort "ungdom, arbeten och livskvalitet" till prioriterade områden för sin administration. En reform har genomförts, som ger alla invånare i Minnesota tillgång till hälsovård. Han har också introducerat den mest omfattande lagstiftningen i USA för skvdd av våtmarker.

1992 tilldelades Arne Carlson Minnesota Children´s Defense Funds utmärkelse "Barnens Champion". Han har hedrats med Audubon sällskapets utmärkelse för insatser på vattenvårdens område. Han har också uppmärksammats som en av nationens mest framgångsrika när det gäller att utnämna kvinnor på höga poster i administrationen.


Uppdaterad: april 2020

Distriktslogen Södra Sverige nr 20
TILLBAKA TILL
ÅRETS SVENSK-AMERIKAN
 
<<FÖREGÅENDE
NÄSTA>>