Årets svenskamerikan 1992

Den svensk-amerikanske storföretagaren

John N Nordstrom

SAY1992

John N Nordstrom föddes i Seattle 1938. John Nordstrom och hans far och farfar, som kom som 16-åring till Amerika från Luleå, representerar den obändiga entreprenörsanda, som kännetecknat många av de svenska emigranterna till Amerika.

Även på sin mors sida har John Nordstrom svenska anor. Hans morfar var bördig från Lund och utvandrade till Amerika utan pengar och språkkunskaper, men kom att studera till läkare och grundade det svenska sjukhuset i Seattle.

Med kapital från en tid som guldgrävare i Alaska öppnade Johns far en liten skoaffär i Seattle tillsammans med en annan svensk emigrant. Företaget har nu, i händerna på tredje generationen Nordstrom, vuxit till en av de största varuhuskedjorna i Amerika, Nordstrom Inc, med spridning över hela kontinenten. Företagets utveckling har varit särskilt dynamisk under John Nordstroms ledning.

John Nordstrom bedrev studier i företagsekonomi vid University of Washington, tog examen 1958 och har sedan dess varit verksam inom familjeföretaget. Han är medlem av styrelsen för Federal Bank of San Fransisco och i en stiftelse som stöder Washington-universitetet i Seattle.


Uppdaterad: april 2020

Distriktslogen Södra Sverige nr 20
TILLBAKA TILL
ÅRETS SVENSK-AMERIKAN
 
<<FÖREGÅENDE
NÄSTA>>