Årets svenskamerikan 1981

Chefen för The Carlson Companies i Minneapolis

Curtis L Carlson

SAY1981

Curtis L Carlson föddes 1914 i Minnesota. Hans anfäder kommer från Småland och Värmland. Fadern startade en livsmedelsbutik i South Minneapolis. Curtis Carlson och hans syskon fick tidigt hjälpa till i affären. Det var så hans affärssinne vaknade. Som 11-åring började han dela ut tidningar och snart arrenderade han ut utdelningssträckor till andra tidningsbud. Vinsten investerade han i tre tidningskiosker vid några av Minneapolis rushigaste gathörn.

Det har både i svensk och amerikansk press framhållits, att Curtis Carlson förkroppsligar "den amerikanska drömmen" historien om den fattige pojken, som börjar med tomma händer men som genom begåvning och energi arbetar sig upp och blir miljonär”.

Curtis Carlson avlade examen vid Minnesotas statsuniversitet 1937 med nationalekonomi som huvudämne. Han fick anställning i en tvålfirma. Den tjänsten lämnade han ett par år senare för att helt ägna sig åt den lilla firma han grundat, Gold Bond Stamp Company.

Livsmedelsaffärerna övertalades att införa "trading stamps", ett kupongsystem med återbäring. Idén spred sig inte bara i Amerika utan även utomlands. Curtis Carlson fick möjligheter att vidga verksamheten till andra områden.

År 1962 gick han in i hotellbranschen och så småningom även i restaurang- och livsmedelsbranscherna. I början av 1970-talet ändrade han firmanamnet till The Carlson Companies Incorporated.


Uppdaterad: april 2020

Distriktslogen Södra Sverige nr 20
TILLBAKA TILL
ÅRETS SVENSK-AMERIKAN
 
<<FÖREGÅENDE
NÄSTA>>