Årets svenskamerikan 1980

Signe Karlström

SAY1980

Det är första gången en kvinnlig representant för Svensk Amerika hedras med utmärkelsen Årets Svenskamerikan.

Signe Karlström föddes år 1906 i Göteborg. Hon reste första gången till Amerika på 1920-talet för att hälsa på en släkting, som var honorärkonsul. Hon kom att stanna kvar och ingick äktenskap med en svensk-amerikansk affärsman, Gunnar Karlström, bördig från Örebro och känd som distributör av svensk film.

Efter sin mans död 1952 ägnade Signe Karlström sig åt PR-verksamhet av olika slag. Som ledare eller medverkande i en rad organisationer har hon målmedvetet strävat efter att stärka och utvidga de kulturella förbindelserna mellan staten Michigan och Sverige. Av dessa organisationer kan nämnas Jenny Lind Club, som inte bara arrangerade konserter utan gav stöd till företag som verkade för att bevara svenska kulturtraditioner. Under Signe Karlströms ledning anordnades fester för att hedra svenska kulturpersonligheter som Fredrika Bremer, August Strindberg med flera och man firade valborgsmässoafton, midsommar och Lucia.

Detroit Swedish Council har med Signe Karlström som ordförande organiserat och understött utställningar av olika slag och varit värd för svenska studentkörer och Stockholms Filharmoniska orkester. En särskild fond har grundats för att hedra minnet av Carl och Olga Milles. Signe Karlström har även varit en drivande kraft i Swedish Council of America, som är en topporganisation för alla svenskorienterade organisationer och institutioner.


Uppdaterad: april 2020

Distriktslogen Södra Sverige nr 20
TILLBAKA TILL
ÅRETS SVENSK-AMERIKAN
 
<<FÖREGÅENDE
NÄSTA>>