Årets svenskamerikan 2019

Eric Nelson

SAY2019

Eric Nelson är chef för the National Nordic Museum i Seattle, tidigare känt som the Nordic Heritage Museum, sedan januari 2008. Sedan dess har han varit huvudansvarig för arbetet med att omforma museet från ett uppskattat lokalt smultronställe till ett internationellt center för nordiskt kulturutbyte. Hans främsta arbetsprojekt har varit expansionen av organisationen och utvecklingen av det nybyggda museet vid Seattles kust, som invigdes 5 maj 2018 och kostade 52,5 miljoner dollar. Tidigare i år utsågs museet till nationellt nordiskt museum av Förenta staternas kongress. The National Nordic Museum är det enda museet i USA – faktiskt det enda i hela världen – som dokumenterar de nordiska värderingarnas genomslag och inverkan på det nutida samhället och samtidigt förmår återge 12 000 års historia i ett nordiskt helhetsperspektiv. Utöver att erbjuda ett stort antal lika unika som praktfulla samlingar och utställningar, fungerar the National Nordic Museum även som ett sammankallande organ i en rad viktiga samhällsfrågor, såsom innovation, ekonomisk utveckling, miljöfrågor och kulturell identitet. Museet har ett brett utbud av engagerande program, med samtida konstutställningar, storslagna konserter, föreläsningar och filmer samt diverse specialprogram under året.

Eric Nelson var tidigare verkställande direktör för Napa Valley Museum 1999-2007. Dessförinnan var han kurator för utställningar och samlingar och sedan verkställande direktör för Sonoma County Museum i Santa Rosa i elva år. Han har examen från det prestigefyllda Getty Museum Leadership Institute och även en magisterexamen i historia och en Bachelor of Arts i historia från California State University. Han har tjänstgjort som gästföreläsare vid flera universitet.

Erics fars familj utvandrade från Sverige i slutet av 1800-talet. Hans farfars farföräldrar Olof Nilsson och Maria Gustafsdotter lämnade sitt hem i Kulleberga, en by i Bosjökloster, Skåne, strax söder om Västra Ringsjön och emigrerade till Förenta staterna (1873 och 1881) och bosatte sig i Kansas där han bytte efternamn till Nelson. Erics farmors morföräldrar immigrerade till Durango, Colorado på 1880-talet. Hans farfar Lars Magnus Larson (som bytte namn till Louis Magnus Naslund) utvandrade från Gräsmark Värmland 1882. Hans mormor Christina (Kristina) Marie Nilsson kom från byn Hässjö, nära Härnösand vid Höga Kusten, slog sig ner i Colorado 1886. Efter att Eric Nelsons förfäder lämnade Sverige, för att finna nya möjligheter i Förenta staterna, var deras svenska arv och värderingar en viktig del av deras liv, som vidareförts till kommande generationer.


Uppdaterad: 2019-06-10

Distriktslogen Södra Sverige nr 20
TILLBAKA TILL
ÅRETS SVENSK-AMERIKAN
 
<<FÖREGÅENDE
NÄSTA>>