Årets svenskamerikan 1999

Rod Johnson

SAY1999

Rod Johnson föddes i Texas 1935. Hans farföräldrar kom från Nässjö och emigrerade till Texas 1893 och på mödernet härstammar Rod från Bredaryd i Småland.

Rod Johnson har i mer än 30 år arbetat som designingenjör och projektplanerare vid ett flertal företag i Texas. Han har arbetat vid Dresser Industries, som förvärvade Ljungmans industri i Malmö. Detta ledde till att Rod Johnson utvecklade såväl affärskontakter som personliga kontakter med kollegor i Malmö.

Som en andra generationens svensk i USA har Rod Johnson ett stort intresse för svensk historia, tradition och kultur. Träsnideri i svensk stil har utövats i generationer i den Johnsonska familjen och Rod har utvecklat sin egen stil genom att kombinera den svenska träsnidartraditionen och Texas cowboys. År 1997 utnämndes han av Texas Commission for Art som en "Artist in Education".

Som konstnär har Rod Johnson representerat Sverige vid många festivaler. Rod Johnson har under åren varit verksam inom ett flertal projekt och organisationer, vilka haft som syfte att bibehålla den svenska kulturen i Texas. Bland annat kan nämnas att han medverkat i den kommitté som översatt och omarbetat boken "Svenskarne i Texas" som först publicerades år 1918.

Ett av de, enligt honom själv, viktigaste uppdragen är arbetet inom The Steering Committee for Swedish Studies Exellence Endowment vid Texas-universitetet i Austin. Denna kommitté har som mål att ge universitetet ekonomiska möjligheter att fortsätta med The Swedish Studies Program, så att det svenska kulturarvet skall leva vidare.


Uppdaterad: april 2020

Distriktslogen Södra Sverige nr 20
TILLBAKA TILL
ÅRETS SVENSK-AMERIKAN
 
<<FÖREGÅENDE
NÄSTA>>