Årets svenskamerikan 1984

Majoren inom Frälsningsarmén

Gurli Johnson

SAY1984

Gurli Johnson föddes i Huskvarna 1918 och kom till USA som barn, då familjen utvandrade och bosatte sig i New York. Där blev familjemedlemmarna aktiva inom Frälsningsarméns svenska kår på Atlantic Avenue i Brooklyn.

Gurli Johnson har gjort förnämliga insatser när det gäller främjandet av de svensk-amerikanska förbindelserna, och hennes kulturgärning har varit av stor betydelse.

Gurli Johnson har varit verksam som officer sedan 1940 och har arbetat för Frälsningsarmén ibland annat Worcester, Youngstown, Akron, Cleveland och i New York på Brooklyn, på Bay Ridge och på Andra Kåren, där hon tjänstgjort i sjutton år.

Andra Kåren har gästats av många kulturpersonligheter, men Gurli Johnson har också tagit emot många hjälpsökande och uträttat ett storartat socialt arbete. Det finns få som betytt så mycket för svenska sjömän, svenska turister och svenskar bosatta i New York, och hon har alltid värnat varmt om svenska traditioner. Till jul, påsk och midsommar har många svenskar i förskingringen samlats på Frälsningsarmén, och kårens lokaler har också stått öppna för en rad svenska organisationer.

På Gurli Johnsons initiativ hölls många gudstjänster på svenska, och genom sin medverkan i radio från Jamestown och Worcester har hon nått många äldre och isolerade svensk-amerikaner, som haft stor glädje av dessa svenska program.

I samband med sin pensionering i oktober 1983 tilldelades major Gurli Johnson Kungliga Nordstjärneorden, riddartecknet, första klassen.

Gurli Johnson avled 1991.


Uppdaterad: april 2020

Distriktslogen Södra Sverige nr 20
TILLBAKA TILL
ÅRETS SVENSK-AMERIKAN
 
<<FÖREGÅENDE
NÄSTA>>