Årets svenskamerikan 1977

Ornitolog och konstnär

Roger T Peterson

SAY1977

Roger T Peterson är född 1909. Hans far, Charles Gustav Peterson, föddes i Karlstad, utvandrade i unga år och slog sig ned som möbelsnickare i svenskstaden Jamestown. Han gifte sig med Henrietta Bader, en söndagsskolelärarinna av svensk härkomst.

Roger Peterson räknas som en av sin tids främsta förkämpar för naturvård och som världens främste fältornitolog. Han tog examen 1925 vid läroverket i Jamestown. En lärarinna i skolan hade då intresserat honom för naturstudier och uppmuntrat honom att utveckla sin artistiska begåvning. Han började arbeta som dekoratör i en möbelfirma för att efter ett par år resa till New York och bedriva studier vid National Academy of Design.

Under depressionsåren i början av 1930-talet var Roger Peterson lärare i naturvetenskap och teckning i en skola, samtidigt som han utarbetade sin första handbok i naturstudier. Den boken har sedan gått ut i ett fyrtiotal upplagor och sålts i två miljoner exemplar. Sammanlagt har Roger Peterson givit ut sju volymer och medarbetat i ytterligare sju. Det har sagts om honom att han revolutionerat fältstudier av naturen. Hans fälthandböcker om naturen bildade mönster för andra böcker inom det området.

Listan på medaljer och utmärkelser som kommit Roger Peterson till del är lång. Sju universitet har utnämnt honom till hedersdoktor.


Uppdaterad: april 2020

Distriktslogen Södra Sverige nr 20
TILLBAKA TILL
ÅRETS SVENSK-AMERIKAN
 
<<FÖREGÅENDE
NÄSTA>>