Årets svenskamerikan 2015

Emily Tepe

SAY2015

Emily Tepe, sångerska med artistnamnet IVA, har utsetts till Årets Svenskamerikan 2015.

Emily Tepe är bosatt i Wilmington, Delaware, och är i tolfte led ättling efter Peter Larsson Cock och Margaret Lom som reste till Amerika ombord på Kalmar Nyckel. De deltog i hennes tredje seglats över Atlanten, med ankomst till Delaware 1641. Paret var det första som ingick äktenskap i kolonin Nya Sverige.

Inom familjen har man genom generationerna vårdat sin svenska historia och alltid varit mån om sitt svenska arv. Emily Tepe började sin karriär som operasångerska, men vidgade sin repertoar till popmusik efter ett framträdande i NBC:s Late Night med Conan O’Brien. Orkesterledaren Max Weinberg tyckte om hennes röst, och hon engagerades vid flera tillfällen till O’Briens show. Hon har nyligen avslutat sitt tredje album, LEAP som släpps i juli i år.

Hon har genomgått utbildning vid Juilliard School och The Manhattan School of Music samt framträtt på olika klubbar i New York och Off Broadway-scener. Emily Tepe tilldelades 2004 ett Fulbrightstipendium för att studera skandinavisk klassisk musik i Stockholm. Under sin vistelse i Stockholm engagerades hon också för en roll på Kungliga Operan i Sven-David Sandströms Batseba.

Till vardags varvar Emily sina scenframträdanden med att ge sånglektioner och röstträning hemma i Wilmington. Hon skriver sina egna låtar och har gett ut flera album med sin egen musik.

Årets firande kommer i huvudsak att äga rum i Värmland kopplat till Svenska Migrationscentret. Ankomsten till Karlstad kommer att bli ytterst speciell. Emily Tepe anländer nämligen till Karlstads hamn med Ostindienfararen Götheborg tisdagen den 14 juli. Götheborg gör i sommar en gästseglats i Vänern. I hamnen kommer Emily officiellt att tas emot av sina värdar. Årets Svenskamerikan kommer att delta i John Ericsson Dagen, som är Värmlands speciella Sverige Amerika Dag. Den äger rum lördagen den 18 juli i Filipstad och Karlstad. Under denna dag kommer Emily att få sin utmärkelse av representanterna från Vasa Orden av Amerika.

Du kan se en videofilm om ÅSA 2015 på Youtube:


Uppdaterad: 2017-08-23

Distriktslogen Södra Sverige nr 20
TILLBAKA TILL
ÅRETS SVENSK-AMERIKAN
 
<<FÖREGÅENDE
NÄSTA>>