Årets svenskamerikan 2006

Agneta Nilsson

SAY2006

Agneta Nilsson föddes i Stockholm och hade tidigt en önskan att komma till USA. I början av 60-talet for hon dit som deltagare i ”The Experiment in International Living”. Hon arbetade som guide på FN, men hon ville se mer av det stora landet och for med några vänner till Kalifornien. Där arbetade hon på en skandinavisk restaurang, hon sydde och sålde bikinis (ett plagg som då var absolut förbjudet på badstränderna) och mycket annat. Efter att ha gift sig flyttade hon till Los Angeles och började intressera sig för bärnsten och har sedan många år eget företag med bärnstensprodukter.

Men det som har gjort Agneta Nilsson känd över hela världen är SWEA, Swedish Women’s Educational Association. Idén fick hon i samband med en julbasar för svenska vänner 1979. Inte många organisationer har haft en sådan utveckling som SWEA. Idag har man ca 8.000 medlemmar i 78 lokalföreningar i 34 länder på fem kontinenter.

SWEAs syfte är att värna om det svenska språket, stödja och sprida kännedom om svensk kultur och svenska traditioner, förmedla personliga och professionella kontakter, samt att etablera ett nätverk, Sweor emellan, över hela världen. Här är några exempel på utmärkelser Agneta Nilsson fått för sin gärning:

1995 utsågs hon till ”Årets Svensk i världen”. Hon har belönats med två kungamedaljer för insatsen med SWEA.

2005 erhöll hon The Swedish Council of America:s utmärkelse ”The Great Swedish Heritage Award for 2005”.


Uppdaterad: 2012-12-14

Distriktslogen Södra Sverige nr 20
TILLBAKA TILL
ÅRETS SVENSK-AMERIKAN
 
<<FÖREGÅENDE
NÄSTA>>