Årets svenskamerikan 1996

Sveriges honorära konsul i San Francisco

Siri M Eliason

SAY1996

Siri Eliason kom till USA i slutet av 1950 talet tillsammans med sin familj. De hade då bott i Lycksele i ett tiotal år och drivit ett familjeföretag i möbel¬branschen. Familjen slog sig ned i Los Angeles.

Siri och maken Sven Eliason startade tillsammans med en svensk partner ett grossistföretag, Scandiline, med kontorsmöbler som specialitet. Verksamheten växte och Siri Eliason blev chef för en detaljhandelskedja med i första hand skandinaviska möbler, Danica, Inc., med fem affärer i tre stater.

Emellertid är det inte så mycket som affärskvinna som Siri Eliason gjort sig känd, utan mer som marknadsförare och ambassadör för Sverige i USA. 1984 utnämndes Sven Eliason till Sveriges generalkonsul i San Francisco. Året efter utnämningen avled Sven Eliason hastigt. Siri Eliason ansågs som den självklara efterträdaren, då hon hade samma stora engagemang som sin make, när det gällde svensk--amerikanska relationer. Hon utnämndes till honorärkonsul på egna meriter.

Siri Eliason har fått mottaga flera utmärkelser för sitt mångåriga arbete i Sveriges namn. 1989 erhöll hon den högsta graden av Kungliga Nordstjärneorden. 1993 fick hon mottaga den utmärkelse som inrättats till minne av hennes framlidne make, the Eliason Award, och 1994 var hon en av mottagarna till the Ellis Island Medal of Honor.


Uppdaterad: april 2020

Distriktslogen Södra Sverige nr 20
TILLBAKA TILL
ÅRETS SVENSK-AMERIKAN
 
<<FÖREGÅENDE
NÄSTA>>