Årets svenskamerikan 1973

Professorn i statskunskap vid California University i Berkeley

Eric C Bellquist

SAY1973

Eric C Bellquist föddes i Jersey City 1904. Båda hans föräldrar var födda i Sverige och kom till Amerika i början på 1890-talet.

1927 tog Eric Bellquist sin akademiska examen med en avhandling om svensk utrikespolitik. På 1920-talet fick Eric Bellquist stipendier för studier i Skandinavien, och han läste i Uppsala 1930 - 31. När han följande år återvände till University of California i Berkeley, hade han en diger avhandling färdig om svensk parlamentarism. Han har publicerat en hel rad studier och många artiklar från sitt specialområde.

Eric Bellquist ansågs vara den främste kännaren i Amerika av de skandinaviska staternas samhällsförhållanden och fick tjänstgöra som specialist på Sverige i State Department under Andra världskriget. Ett par år efter kriget var han också informationstjänsteman vid Amerikanska Ambassaden i Stockholm.

De insatser Eric Bellquist gjort som svenskamerikansk kontaktman, särskilt på det akademiska planet, har livligt uppskattats, inte minst på officiellt svenskt håll.

Eric Bellquist utnämndes till professor i "political science" 1936. Han har också tjänstgjort som amerikansk diplomat.


Uppdaterad: april 2020

Distriktslogen Södra Sverige nr 20
TILLBAKA TILL
ÅRETS SVENSK-AMERIKAN
 
<<FÖREGÅENDE
NÄSTA>>